ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, στο Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας | Φεστιβάλ «Ολυμπιάδα θεάτρου» 2023

Η εταιρία μας Dinos Film theatre είχε την χαρά να έρθει σε επαφή με τον σκηνοθέτη και ηθοποιό Φώτη Κολλάτο και να εισχωρήσει στην καρδιά της παράστασης Αντιγόνη που ανέβηκε στην επέτειο της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου την φετινή σεζόν.

Μια παράσταση που ξεχειλίζει σε συναίσθημα, χρώμα, εντάσεις και ταυτόχρονα ακροβατεί ανάμεσα στο τότε και το τώρα.

Ο στόχος του συγκεκριμένου καλλιτεχνικού εγχειρήματος είναι η ένωση των τεχνών, ο εκσυγχρονισμός και ταυτόχρονα η διαδρομή από το παλιό στο καινούργιο. Καλλιτέχνες που είχαν την χαρά να παρακολουθήσουν την παράσταση της έδωσαν τον τίτλο «παράσταση του 2023» και είναι μεγάλη η χαρά μας να μεταφέρουμε στα νέα της ελληνικής θεατρικής πραγματικότητας αυτήν την δουλειά. Δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε να φιλοξενηθεί και εδώ γιατί είναι μια δουλειά που έχει να πει πολλά για το σήμερα, για το αύριο. 

Λίγα λόγια για την παράσταση:

Το 2023 στις 27 Μαρτίου που είναι και η παγκόσμια ημέρα θεάτρου ανέβασαν στο εθνικό θέατρο της Ουγγαρίας στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Ολυμπιάδα θεάτρου» την Αντιγόνη του Σοφοκλή σε μετάφραση – προσαρμογή κειμένου της Ελένης Κοτσώνα (η οποία είχε και τον ρόλο της Αντιγόνης). Στην παράσταση έλαβαν μέρος οι ηθοποιοί από την Ελλάδα (Ελένη Κοτσώνα, Ιζαμπέλα Φούλοπ) αλλά επίσης και ηθοποιοί από την Ουγγαρία με ελληνική καταγωγή (Αλμοσντ Φαίδρα) και ο Φώτης Κολλάτος που ήταν και ο σκηνοθέτης της παράστασης. Τη μουσική επιμέλεια είχε ο Γιώργος Κολλάτος και οι χορογραφίες είναι της Μπάρμπαρα Μπόκροσση. Στην παράσταση έλαβαν μέρος ηθοποιοί, μουσικοί, χορευτές και ακροβάτες.

Η θεατρική ομάδα «Αμφιθέατρο», ως ο μοναδικός συνεχιστής  του ελληνικού θεάτρου στην Ουγγαρία, δεσμεύεται να κρατήσει ζωντανό τον ελληνικό πολιτισμό. Με αυτό το σκοπό συνδυάζει με ιδιαίτερο τρόπο τις αξίες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού και της δραματικής παιδαγωγικής. Πρόθεσή του είναι να ενώσει τις παραδόσεις σε μια θεατρική προσέγγιση με μια συνολική καλλιτεχνική, σύγχρονη αντίληψη, οι αξίες της οποίας μπορούν να διατηρήσουν και να υπηρετήσουν το ελληνικό θέατρο στην Ουγγαρία – και όχι μόνο εκεί – από την παιδική ηλικία μέχρι την ενηλικίωση.

ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή

Σκηνοθεσία: Φώτης Κολλάτος 

Προσαρμογή κειμένου: Ελένη Κοτσώνα 

ΔΙΑΝΟΜΗ

Αντιγόνη: Eleni Kotsona

Ισμήνη: Fülöp Izabella

Κρέων: Kollatos Fotios

Κορυφαία / Αγγελιοφόρος: Álmosd Phaedra

Αίμονας / Τειρεσίας: Peták Róbert

Φωνή Τειρεσία: Kollatos Fotios

Χορός: Efstratiadu Zoe,Nikolaidou Phaedra, Radis Afrodite, Wastl Akilina

Χορεύτριες: Béres Fanni, Bodócs Diána, Bokrossy Barbara, Dévai Fanni, László Bíborka, Németh Laura

Μουσικοί επί σκηνής: Kollatos Jorgos, Nizalowski Fanni, Stefopulos Alekos

Ακροβάτες της ομάδας “Commandarte”:  Dévai Fanni, Mórocz Eszter, Nagy Zsuzsanna, Peták Róbert, Stián Dániel, Virga Tímea ​

Χορογραφίες: Bokrossy Barbara

Κοστούμια: Álmosd Phaedra

Βίντεο: Fazekas Adam, Mukk Sándor, Nikolaidou Phaedra

Αφίσα: Stefopoulos Alekos

Υπέρτιτλοι: Lotsou Panagiota

Βοηθοί σκηνοθέτη: Koncz Eszter, Klitsa Paraskevi

One thought on “ΑΝΤΙΓΟΝΗ του Σοφοκλή, στο Εθνικό Θέατρο της Ουγγαρίας | Φεστιβάλ «Ολυμπιάδα θεάτρου» 2023

Leave a comment